Подай сигнал
| 11/16/2023

Гостуване в предаването "Чиста енергия" по Bloomberg TV

Миналата година пазарът за термопомпи и климатични системи отбеляза много висок ръст, но това се дължеше както на войната в Украйна, така и на политиката на ЕС за енергийна независимост. Тази година интересът е със спад, но това се дължи и на неяснотите в тази политика. У нас няма големи инвестиции в тази област. Не мисля и че ще има скоро, тъй като се нуждаем от потенциал на кадрите и интерес към бранша. Не виждам кой инвеститор ще направи такава инвестиция в момента. Това коментира Петър Хетемов - председател на Българска асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) в предаването "Чиста енергия" с водеща Вероника Денизова.

Хетемов разказва, че съществуват насоки, касаещи процеса по декарбонизация, но те не са ясно и точно формулирани в определена рамка. В момента тече и финансиране насочено специално към климатични продукти, но и при тях има място за доусъвършенстване.

"Климатизаторите и термопомпите са съвременен тип уреди от ново поколение, които са високо ефективни, консумацията на енергия е по-ниска при тях и нямат замърсяване, което е първично при изгаряне. Това са електрически уреди, работещи посредством фреон, при който в момента също се търпят промени и ще влязат в сила."

Хетмов разказва, че това, което подтиква потребителите и бизнеса към този тип уреди, е най-вече високата ефективност. Той уточнява, че те са по-ефикасни за по-големи пространства като по-големите къщи и апартаменти, офис сградите и др. По негови думи там те са по-практични и позволяват по-ясно да се види резултатът в числено изражение във времето спрямо инвестицията.

Българска асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ приема сигнали и съдейства за своевременно разрешаване на казуси на компании и потребители, свързани с нелоялни или заблуждаващи практики. В това отношение гостът подчертава, че основният проблем е сивият сектор, като в битовата климатизация той е най-осезаем, тъй като е допустим за дейност от всякакъв тип лица. Обикновено това са сигналите от пострадали потребители, разказва Хетмов. Що касае инженеринговата част и по-големите обекти, там дейността е по-изчистена.

"Предвид тази сива част на сектора бих препоръчал на потребителите, домакинствата и бизнесите на първо те могат да ползват нашия сайт... Могат да си правят селекция по райони в страната... Могат и да проучват в Интернет, където има достатъчно информация за всички, но моят съвет е да селектират информацията, защото има и много невярна. Трябва да следят за наличие на документи за осъществяване на дейността."

Гледайте цялото интервю тук>>

Свързани публикации

crossmenu