Подай сигнал
, | 10/24/2022

РАДИО ВЕЛИКО ТЪРНОВО: ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАМЕ ПРИ ИЗБОР НА КЛИМАТИК?

Паралелно с повишеното търсене на климатици за отопление през зимата, зачестяват и сигналите за недобросъвестни фирми, които предлагат нискокачествени продукти и услуги. Поради тази причина от Българската асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) апелират всички потребители да бъдат внимателни при избора на климатик, производител и изпълнител на монтажа и поддръжката на уредите. Повече обяснява председателят на асоциацията Петър Хетемов в интервю за Общинско радио Велико Търново.

Хората трябва да селектират какво купуват като уред. Важно е да им върши работа и да са доволни от това, което са закупили и реално ефекта, който търсят като икономия. Относно инсталацията, апелираме да се обръщат към фирми, които притежават необходимите документи и лицензи. Като цяло има и практика да се инсталира климатична техника от лица, които дори нямат и търговски дружества, т. нар. „сива икономика“, което в последствие ще има много негативни последици към потребителя.

За какво трябва да внимаваме? Кога трябва да се усъмним, че нещо не е наред?

В момента интернет дава достатъчно много възможности за проверка и за сравнение на качеството на продуктите и имиджа на производителите. Моят съвет е да се купуват популярни марки, които в годините са доказали своето качество. В момента се предлагат много нови марки, за чието ниво на качество и аз не мога да дам мнение за техническите възможности на тези уреди. Това може да се види след определено време експлоатация. Моят съвет е да се пазаруват артикули от популярни в годините изявените производители с добър имидж.

Относно цените: цените са със значително поскъпване така или иначе, но като цяло всичко поскъпва на фона на инфлацията, така че е нормално и нашата техника да е на нови цени, доста по-високи от миналогодишните. Факторите са много: липса на суровини, транспорт, голямо потребление на големите пазари в Европа, които минават масово от газ на отопление на ток, което се отразява и при доставките на българския пазар. Артикул, който миналата година е бил на една стойност, сега се е увеличил с 300 лева. Има и по-високи цени, зависи кой е производителя. Има и по-високи увеличения, но това вече си е политика на производители. Като цяло по-надеждните производители и самите модели на тези производители са и с най-висок ценови диапазон. Но има и средни като клас артикули, които са по-достъпни за българския потребител, които са на наистина добро ниво и са с добри енергийни показатели.

За да бъде наистина изгодно отоплението с климатик, кои параметри е добре да спазим?

При избора за покупка на климатик на първо място е енергийният клас. Сезонният коефициент на отопление трябва да се взима предвид при покупката от потребителите, така че реално при какви отрицателни външни температури може да работи даденият артикул при режим отопление, защото има различен клас уреди. Общо взето това са основните единици, които потребителите трябва да следят при избора за покупка на климатик за отопление. При режим охлаждане няма никакво заначение, абсолютно всички артикули охлаждат без проблем. При отоплението е малко по-различно, защото при работа на уреда в режим отопление температурните диапазони за важни.

И да имаме предвид пространството като квадратура, обем, което ще отопляваме.

От първостепенно значение е правилното оразмеряване спрямо кубатурата на дадено помещение, за което се закупува артикула и като цяло да има запас от мощност. Това пак е съвет към потребителите: да се обръщат към към фирми, които са експерти и са специализирани в продажбата и инсталацията на този тип техника, защото ще получат най-добра консултация и може би покупката ще ги удовлетвори, защото ако те сами вземат решение да закупят такъв уред, не винаги избират правилния артикул.

Специалистите от бранша коментират още, че отоплението чрез климатични системи ще бъде на най-разумни и най-достъпни цени тази зима. Това е и най-бързото решение за потребителите да се премине от един вариант на отопление към друг.

Свързани публикации

crossmenu