Подай сигнал
| 03/11/2024

Забавянето на плана за ускоряване на развитието на пазара на термопомпи застрашава климатичните цели на Европа

Над 60 ръководители, заети в сектора на термопомпите предупредиха, че забавянето на Европейския план за производство и внедряване на този тип технологии застрашава ключовия план за икономика с нулеви нетни емисии.

Това поставя под риск планираните инвестиции от 7 милиарда евро в сектора за периода 2022-2025 г. в Европа, заявяват лидери в индустрията в съвместно писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това ще се отрази негативно на работните места в сектора, който вече наброява над 160 000 души в Европа, и ще ограничи огромните възможности за растеж.

Секторът на термопомпите беше признат от Комисията за критичен за енергийната независимост на Европа в рамките на REPowerEU и План за промишлеността в контекста на Зеления пакт. Планът за действие за ускоряване на развитието на пазара на термопомпи, който трябваше да стартира в началото на 2024 г., можеше да донесе мерките за подкрепа, необходими за реализиране на потенциала на сектора. Последните данни обаче показват, че продажбите на термопомпи са намалели в края на 2023 г. Това се дължи на промени в политиките, които разклатиха доверието на потребителите и производителите, както и на спадащите цени на газа, които правят термопомпите по-малко финансово привлекателни.

В САЩ, Азия и други региони правителствата засилват подкрепата си за технологиите на термопомпите. Планът за действие на ЕС трябва да бъде публикуван без забавяне, за да се осигури ясна политическа насоченост и да се насърчат мерки за по-голяма достъпност. Това ще повиши доверието на потребителите, политиците и индустрията в термопомпите, което ще позволи да се максимизират и увеличат вече направените инвестиции.

Мартин Форсен, президент на Европейската асоциация за термопомпи, заяви:

"Европейците биха могли да се радват на ползи като силен пазар на термопомпи,  индустриално лидерство и работни места и декарбонизация и защита от нестабилните цени на газа. Решението на Европейската комисия да спре рязко своя план за действие - точно когато други региони в света ускоряват подкрепата си - е точно обратното на това, което е необходимо. Лидерите от сектора призоваваме за бързо публикуване на плана, за да може Европа да тръгне по пътя към енергийна независимост и конкурентноспособност с нулеви нетни емисии."

Изпратеното писмо до Европейската комисия е продължение на друго писмо, подписано от 19 неправителствени организации, призоваващо за бързо публикуване на Плана за действие за термопомпи. Източник: EHPA

Свързани публикации

crossmenu